Lidköpings konsthall/Lidköpings konstförening
4 december – 8 januari 2022

Hasse och Gerd Ekdahl tillsammans med Marja Ekdahl
visar målningar, vävar, glas och skulptur
 

Hans är välkänd och uppskattad av Lidköpingsborna och har genom åren ställt ett antal gången i Lidköping. Men aldrig tillsammans med sin fru och dotter. Så denna utställning kommer att bli något alldeles extra.

Missa inte vernissagedagen. Då kommer ytterligare en dotter, Poeten Lina Ekdahl, att medverka med diktläsning.

Hans Ekdahl
Något som betytt mycket för mig i mitt konstnärsliv är mötena med målarmästare Magnus Lidholm på 1940-talet. Det var i boden tvärs över staketet på De la Gardievägen.
Jag var så fascinerad av hans vackra marmoreringar, boaseringar och färgade ytor och frågade farbror Magnus hur det kunde bli så fint?
-jo, ser du pöjk, det är undermålningen.


Gerd Ekdahl
Att arbeta med det direkta måleriet, bilden som föds under arbetet, där ofta omedvetna inslag vidgar resultatet. Det är grunden i mitt skapande. 
Viljan att berätta och glädjen i olika material driver på.
Jag har alltid sökt det mångbottnade och transparanta. Där har materialet spelat en stor roll – olika ytor av matt, blankt, tunt och tjockt i väven. När jag började arbeta med inslag av nylonvarp och plexiglas, så var det naturligt att också arbeta med brända glas.
På Lidköpings konsthall visar jag större bildvävar, mindre screentryckta glasbilder och grafik, men framförallt målningar.

Marja Ekdahl
Ett återkommande tema i mina arbeten är vår skörhet. Jag skulpterar och infogar gjutna detaljer. Som i Älgens omfamning. Den stela människan får del av djurets ömhet och kan hitta tillbaka till sig själv i samklang med allt levande.
Jag arbetar också mycket med screentryck på keramik. Utifrån egna teckningar och foton gör jag unika keramiska bilder.